14:33:46
  помощ  
 

 

• Кредитни карти

• Какво мога да намеря в магазина?

• Как да пазарувам?

• Как да платя?

• Как се извършва доставката?

• Каква гаранция за стоката получавам?

• Как да се свържа с отдела “Услуги към клиентите”, ако имам допълнително запитване?

 

1. Кредитни карти

Bgdot.com работи с креднитни карти на VISA, MASTERCARD И EUROCARD, издавани от водещи световни банки. Системата ни за разплащене не позволява използването на картите ELECTRON и MAESTRO. Този сайт поддържа сигурно on line пазаруване чрез технологията SSL (Secure Socket Layer). Цялата информация, която предоставяте се кодира и ние гарантираме, че тя няма да бъде предоставена или продадене на трета страна. Служителите на Bgdot.com НЯМАТ достъп до номерата на вашите кредитни карти. Всички разплащания се извършват с посредничеството на WorldPay определен от всички асоциации на потребителите като най - сигурния процесор на кредитни карти и on line разплащания.

 

2. Какво мога да открия в магазина?

В магазина на Bgdot.com може да намерите маркови стоки и подаръци от най-реномираните световни производители на парфюмерия, часовници, домашна електроника и аксесоари. Всички стоки са с гарантиран произход и се придружават с оригинална гаранционна карта на производителя или вносителя за България. Bgdot.com работи само с официални вносители, които имат одобрени от производителя сервизи на територията на България.

 

3. Как да пазарувам?

При влизането в електронния магазин или при натискането на бутона начало се зарежда главната страница с промоционални стоки. Това са стоките, на които фирмите производители или вносители правят значителни отстъпки, и в много от случаите предлаганите на тази страница стоки са с най-ниските цени в света. При търсене на стока от определена категория например часовници се отваря нова заглавна страница, на която са представени световните премиери и най-новите стоки от тази категория внесени в България. В повечето случаи техните цени са със значителни отстъпки и също са сред най-ниските в света. Ако желаете конкретна стока от дадена търговска марка, трябва да изберете нейното име в съответната категория - например часовници - Tissot. В следващите страници ще можете да видите всички налични стоки от тази марка. По всяко време в горния ляв ъгъл на страницата ще можете да следите пътя на Вашето търсене. Всяка стока е придружена с кратко описание и цена. За повечето стоки след щракването с бутона на мишката върху картинката или върху надписа още за стоката се отваря нова страница, с по-голяма снимка и детайлната техническа информация за продукта, което Ви позволявя да сравнявате характеристиките на сходни продукти и да изберете най-подходящия за Вас.

При желание да закупите дадена стока натиснете бутона "купувам" позициониран до цената. Справка за състоянието на Вашата кошница до този момент се извежда в горния десен ъгъл на заглавната страница. С едно щракване върху кошницата имате моментален достъп до нейното съдържание. Можете да променяте количеството на поръчаните стоки, да се откажете от определена стока или просто да продължите да пазарувате. Получавате и информация за цената на доставката чрез куриер на поръчаното количество стоки до момента.

 

4. Как да платя?

Плащането на стоките в магазина се извършва чрез валидни кредитни карти на VISA, MASTERCARD и EUROCARD. Етапите на пазаруване са: - изберете желаните от Вас стоки и ги прибавете към кошницата, - въведете данните си на картопритежател и задължително валиден телефонен номер за контакт, - въведете адреса на доставка, ако е различен от този на кредитната ви карта, - натиснете бутона "изпрати", - автоматично влизате в системата за разплащане на WorldPay и имате възможност да изберете разплащане в една от трите валути USD, EURO и BGL, - въведете номера на кредитната си карта и натиснете бутона "make payment". Тези данни задължително се въвеждат на латиница поради факта, че се обработват от американски финансови институции. В рамките на няколко секунди при наличие на съответната сума във Вашата банкова сметка ще получите потвърждение или отказ на плащането. Допълнително ще получите и съобщение на дадения от Вас e-mail адрес за подробностите по извършеното плащане. Ако адресът на наредителя е различен от адреса на получателя, разплащането автоматично се отлага за пет работни дни.В този срок служител на BGDOT.LTD ще се свърже с Вас на посочения от Вас телефон за да потвърдите лично инструкциите за доставката на поръчката Ви. Ако в този срок не получим лично потвърждение на Вашата поръчка ТЯ СЕ АНУЛИРА. В този случай не се изтеглят пари от Вашата кредитна карта. BGDOT.LTD СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ОТКАЗВА ПОРЪЧКИ, ЗА КОИТО ИМА СЪМНЕНИЕ ЧЕ СА ИЗВЪРШЕНИ С ФАЛШИФИЦИРАНИ ИЛИ ОТКРАДНАТИ КРЕДИТНИ КАРТИ. По силата на федералното законодателство на САЩ и наказателния кодекс на Република България, под разпоредбите на които работи фирмата, Bgdot.ltd е длъжна да сезира незабавно съответните служби, ако има доказателства или съмнения за незаконно използване на кредитни карти чрез нейния сайт.

 

5. Как се извършва доставката?

Срокът за доставка на всяка стока е отбелязан в разширеното й описание, и е обикновено до два работни дни от потвърждението на покупката. Доставка за София, Пловдив и Варна е възможно да се извършат в рамките на същия работен ден. Доставките за България се извършват чрез куриери лично до лицето упоменато в поръчката. Bgdot.com не извършва доставки по пощата и такива само на адрес. При получаване на стоката получателят лично подписва разписка за това.

Bgdot.com не е страна по възможни митнически такси, които съответните власти биха начислили върху стойността на стоката при получаването и. Ако при износ извън България на закупената от Вас стока е възможно да се приспадне ДДС в размер на 20 % от цената на стоката, то Вие ще бъдете незабавно уведомени за това. Поради това, че списъка на тези стоки непрекъснато се променя, за наше голямо съжаление не можем да поставим знак за такава възможност на сайта.

 

6. Каква гаранция за стоката получавам?

Всяка стока закупена от сайта на Bgdot.com се придружава от оригинална гаранционна карта, на която е отбелязан най-близкия сервиз в България, към който можете да се обърнете. Часовниците от нашия сайт се продават със световна гаранция. По правило фирмите, с които Bgdot.com работи имат сервизи във всички големи градове в България. Моля, при получаването на закупената от Вас стока внимателно да прочетете условията на гаранцията. Въпреки съществените различия, които съществуват между производителите златното правило е при всеки забелязан дефект или неправилно функциониране на продукта да се обърнете към офицалния сервиз на фирмата. Всяка намеса на друго лице прави гаранцията Ви невалидна.

 

7. Как да се свържа с отдела “Услуги към клиентите”, ако имам допълнително запитване?

За всяко допълнително запитване моля, обърнете се към sales@bgdot.com или на телефони 042 600619 в България, или 208 5677769 в САЩ. На запитването Ви ще бъде отговорено в рамките на същия работен ден.